معاون نخستوزیر و وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان در رأس هیاتی تجاری با حضور در اتاق ایران با رئیس اتاق ایران و رئیس اتاق بازرگانی ایران و قزاقستان دیدار کرد. دو طرف در این دیدار، راههای افزایش سطح همکاریها و موضوعات احتمالی مورد توافق بین دو کشور را مورد بررسی قرار دادند.
«بخیت سلطان اف» معاون نخستوزیر و وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان هم در این دیدار با ابراز خوشحالی از اینکه با وجود مشکلات زیاد اما شاهد رشد روابط تجاری بین دو کشور هستیم گفت: سال گذشته مبادلات تجاری دو کشور به رشد ۸۰ درصدی رسید. البته این میزان در اصل به دلیل بهبود شرایط ناشی از شیوع کرونا بود. اما خوشبختانه در سه ماه نخست سال ۲۰۲۲ نیز مبادلات تجاری دو کشور رشد ۵۰ درصدی داشته و به ۲۰۰ میلیون دلار رسیده است.
او با بیان اینکه چشمانداز مورد توافق مبادلات دو کشور حدود ۳ میلیارد دلار است بیان کرد: تحقق این ظرفیت قابل دسترسی است و هر دو کشور باید برای آن برنامهریزی کنند.
سلطان اف گفت: یکی از اهدافی که در جریان هفدهمین اجلاس کمیسیون مشترک دنبال کردیم این بود که زمینه برقراری روابط موفق میان تجار دو کشور را فراهم کنیم. هدف این است که موضوعات مورد توافق از سطح یک یادداشت تفاهم به قراردادی مشخص برای اجرا تبدیل شوند.
او تأکید کرد: یکی از اقداماتی که باید به سرعت انجام شود ایجاد اتاق مشترک متناظر در قزاقستان است. مقدمات این اقدام به سرعت انجام خواهد شد.
سلطان اف با اشاره به سفر رئیسجمهور قزاقستان به ایران بیان کرد: پیشنهادی که دارم این است که جلسه تجاری مشترک با حضور روسای جمهور دو کشور برگزار کنیم.
او افزود: امیدوارم در این سفر رئیسجمهور قزاقستان بتواند با بزرگترین کارفرمایان و تجار ایرانی ملاقات کند. ما این تجربه را در دیگر کشورها داشتهایم. از جمله در سفر رسمی ایشان به ترکیه با تجار بزرگ این کشور دیدار و گفتوگو داشت. ما مایل هستیم تجاری که تجربه کار با قزاقستان یا کشورهای آسیای میانه را دارند و یا علاقهمند به این همکاری هستند و یا پروژههایی برای اجرا در قزاقستان دارند بتوانند به طور مستقیم با رئیسجمهور ما دیدار داشته باشند.
او با اشاره به درخواست راهاندازی پرواز مستقیم هفتگی میان ایران و قزاقستان و همچنین مشکل صدور روادید برای تجار ایرانی گفت: من شخصاً برقراری پرواز هفتگی را پیگیری خواهم کرد. در مورد روادید نیز من موضوع را پیگیری کردم و نتیجه رایزنیهای من تا اینجا این بوده که برای تجار ایرانی اجازه اقامت ۷۲ ساعت در خاک قزاقستان بدون ویزا را فراهم کردیم. البته این خیلی قانعکننده نیست اما در مقایسه با شرایط قبلی گام کوچک رو به جلوست.
سلطان اف با تأکید بر اینکه به غیر از کالاهای سنتی مانند نفت و گاز و فلزات باید موضوعات جدیدی برای همکاری میان دو کشور پیدا کنیم گفت: امنیت غذایی و صادرات و واردات تولیدات غذایی در شرایط فعلی میتواند یکی از این موضوعات مهم برای همکاری باشد.
او با بیان اینکه قزاقستان در زمینه رشد زیربنایی حملونقل اقدامات خوبی انجام داده افزود: در زمینه استفاده از زیربنای مالی و ایجاد کانال پرداخت مالی دو جانبه بین دو کشور توافق خوبی صورت گرفته که میتواند به توسعه همکاریها منجر شود.